Abilitec
lorem ipsum dolor 12/02/2015
Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, vestibulum id ligula porta felis euismod semper.quam. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit. Meer informatie

 

 

 

Home >

Vakantiestress (?) ! 4 tips: hoe ga je hiermee om?

Fay Plessen 11-7-2017 11:53
Categorieën: Abilitec nieuws
blog_image:article_bca_14997668865964a066a71db.png:end_blog_image

Super, je gaat op vakantie! Eindelijk van je welverdiende rust genieten na een periode van hard werken. Maar dan; stress! Heb ik alles wel goed overgedragen op mijn werk? Heb ik dat ene mailtje wel verstuurd? Oh ja! Thuis hebben we planten die verzorgt moeten worden, eh buurvrouw? In de praktijk komt het steeds regelmatiger voor; vakantiestress. Hebben we weer een nieuwe trend te pakken? Nee. Vroeger trok je de deur voor twee of drie weken achter je dicht en was je de hele vakantie onbereikbaar voor je werk. Tegenwoordig ben je continu bereikbaar en als je dat ineens drie weken niet bent voelt dat vreemd. Hier komt dan ook de stress vandaan; je gaat je zorgen maken. Vooral over het feit dat er tijdens jouw afwezigheid vervelende dingen gebeuren of dat er een berg werk ligt te wachten op jouw terugkomst. Hieronder staan 4 tips beschreven om relaxt de vakantie in te gaan, maar ook weer terug te komen.


1. To do!
Maak voor jezelf een duidelijk overzicht van de taken die nog afgerond of overgedragen moeten worden. Stel hier prioriteiten in en werk deze ruim voor je vakantie af. Zorg ook dat je binnen de planning ruimte over houdt voor eventuele onverwachte taken. Alles in je hoofd ‘op een rij’ hebben is een stuk minder overzichtelijk dan letterlijk op papier!

2. De overdracht
Bespreek de takenlijst die je afgewerkt hebt ook tijdens de overdracht. De collega die je waarneemt tijdens de vakantie is dan ook op de hoogte van de taken die je hebt afgerond. Maak daarnaast een korte puntsgewijze overdracht met daarbij wat steekwoorden. Begin een week voor je vakantie met het maken van deze overdracht en vul deze eventueel gedurende de week aan. Een dag voor je vakantie een overdracht maken kan er voor zorgen dat je bepaalde punten vergeet. En dan; stress in het vliegtuig!

3. Maak afspraken
Het meest fijne is natuurlijk je laptop en werktelefoon thuis laten en volop van de vakantie genieten! Maar wil je toch bereikbaar zijn tijdens je vakantie? Maak dan duidelijke afspraken met collega’s of met je team voor wat je wel of niet bereikbaar bent. Spreek met jezelf af wanneer je iets aan je werk op vakantie doet; bijvoorbeeld een vast tijdstip in de week of om de paar dagen. Neem die regie zelf in handen. Dit om voor jezelf toch een bepaalde rust te creëren. Door het te plannen kan je het werk ook los laten. Daarnaast zou je bijvoorbeeld de mail die binnenkomt kunnen stroomlijnen in een mapje ‘direct na de vakantie’ en ‘niet urgent’. Probeer je er van te weerhouden ‘even snel een mailtje te beantwoorden’. Zo trek je geen grens en creëer je de verwachting bij je collega’s dat je toch wel een reactie geeft, niet doen! Je bent immers op vakantie!

4. Out of office!
Zet naast je reguliere ‘out of office’ melding (in de mail) ook een week van te voren in je mailhandtekening dat je op vakantie gaat. Op deze manier kunnen collega’s en relaties hier rekening mee houden.

En dan rest ons nog maar één ding om te zeggen; geniet van je vakantie!

Reageer

bekijk de bedrijfsfilm
Twitter
volg abilitec op twitter